2010-09-30

EML Admiral Cowan´i kolmas reisikiri

Kattegat

Niisiis - DANEX 2010 (Danish Exercise) – juba 53. (!) iga-aastane mereväeõppus Taani vetes, mille eesmärgiks oli harjutada kaldalähedastes vetes erinevaid meresõja distsipliine – õhu-, pealvee-, allveelaeva-, miini-, asümmeetrilise ohu tõrjet, embargo-operatsioonide läbiviimist jpm. Kokku osales ca 20 suurt ja väikest sõjalaeva, allveelaev, lisaks ports helikoptereid ja lennukeid. Enamus laevu osales ka Taani Mereväe 500. aastapäeva tähistamisel Kopenhaagenis, seega esmaspäeva hommik algas üsna pika seeriastardiga.

Esimest õppuse faasi nimetatakse CET/FIT (Combat Enhancement Training/Force Integration Training), mis maakeeli tähendab, et enne operatsiooni tulevad laevad kokku ja harjutavad koostööd ja tegevusi, mida just eelseisvas sõjas vaja võib minna. Meil oli sellevõrra lihtsam, et NATO miinitõrjeüksuses olime juba kokku harjutanud. Seega alustasime kohe miinitõrjega. Miinijahtijate hulk oli üsna suur, sest meie NATO üksusele lisati veel miinijahtijaid Saksast, Taanist ja Poolast. Miinijahtimise ajal tegime erinevaid tõrjeharjutusi, st harjutasime õhu- ja pealveerünnakute tõrjumist. Tõrjutavateks olid Taani merekaitseliidu kummipaadid ja kutterid ning õhukaitseliidu (neil on sellised toredad kaitseliidud) õppelennukid, mis (enesetapu-) terroriste ja piraate mängisid. Harjutati ka konventsionaalset õhutõrjet, kus vaenlase osa etendasid Taani õhuväe F-16 ja Saksa Luftwaffe Tornado´d. Pootsman arvas selle kohta, et lihtsam oleks küll „kurge kirvega visata“, aga õppuse lõpuks sai siiski selgeks, et kuigi miinijahtija pole just mõeldud lennukeid alla laskma, saab rünnakukatsed nurja ajada või vähemalt keerulisemaks muuta küll.

Miinitõrje oli sellevõrra huvitavamaks tehtud, et veesatud olid reaalsed õppemiinid, seega tõenäosus merepõhjast peale kivide ja „vanavara“ midagi tõsisemat leida oli täiesti olemas. Miinitõrje Cowan´il toimub sedasi, et laeva põhja all oleva sonariga (sonar saadab välja helilaineid ja võtab nende peegeldusi siis merepõhjast tagasi, mis annavad soanripildi, kus merepõhi suuremal või vähemal määral kätte paistab) vaatame ettepoole ja üritame leida miinisarnaseid kontakte. Kui selline miinisarnane kontakt leitud on, jääme laevaga seisma ja veeskame SeaFox´i – allveeroboti, mis on tavalise videokaameraga varustatud ning mille abil juba täpselt saab kindlaks teha, mis asja me sonariga vaadanud oleme. Ja kui tegu ongi miiniga, paigutavad miinituukrid selle kõrvale lõhkelaengu ja miin õhitakse.

Peale harjutava faasi algas TACEX (Tactical Exercise), mis käis väljamõeldud stsenaariumi järgi. Stsenaariumi järgi asus Taani saarte kohal nurjunud riik Mainlandia, kus valitsesid kaos ja terroristid, kellele „imperialistide“ st meie kohalolu ei meeldinud, Rootsi kohal oli Poorlandia (!), mis oli lihtsalt väga vaene riik ning kuskil kaugemal asus Whitelandia, kus toimus riigipööre ning millele ka „imperialistid“ ei meeldinud. Meie sihtüksuse ülesandeks oli rahu ja stabiilsuse loomine. Kokkuvõttes – üsna keeruline, aga siiski reaalne juhtum. Meie jaoks oli vahe ettevalmistava faasiga lihtsalt selles, et nüüd ei teadnud me ette, millal midagi toimub ja kõik toimus vastavalt stsenaariumi arengule.

Tegelikult on miinijahtimine laevasiseselt üsna rutiinne – 6 tundi vahis, 6 vaba jne, mida katkestavad üksikud lahinghäired. Ainsad, kes õppusest eriti „osa ei saa“ on mehaanikud, sest kui masinavärk töötab, on ju kõik korras ja muretsemiseks pole põhjust. Neil läheb „huvitavaks“ siis, kui midagi katki läheb või kui rünnakujärgse avariitõrjega tegelema peab. Tegelikult peetaksegi sõjalaevas sõda kahe vaenlasega – välise „päris“-vaenlasega ja sisemise st avariidega (tuli, lekked jne), mida esimene põhjustanud.

Seevastu sidemeestel oli „eriti huvitav“, sest side maht kasvab õppustel/operatsioonidel kordades ja tõrkeid esines ka korduvalt. Sidega on selline lugu, et kui raadioeetris ära eksida ega tea, nt millist sagedust kuulata, võib sõda su´st „mööda minna“, ilma, et arugi saad. Ilma eelhoiatuseta avastasime õhurünnaku nt suure paugu järgi, kui hävitaja üle mastide sööstis.

Kahjuks läks ilm TACEXi alguses üsna sandiks ning enamuse aega pidime tormivarjus ilma paranemist ootama. Õnneks mõjus ilm ka vaenlasele ning rünnakukatsed harvenesid.

Õppuse viimasel päeval toimus suuremat sorti õhutõrjeharjutus, kus ründajaks olid kaks Saksa Tornado´t ning miinijahtijaid kaitsesid üks Prantsuse hävitaja ja Rootsi korvett, kes oma õhutõrjevõimeid demonstreerisid. Kõige lõpuks tegi Saksa schnellboot meist ABBA „Waterloo“ üürates 36 sõlmega (st nagu postist) hüvastijätumöödasõidu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar